Vataset ja norjalainen Circa yhteistyöhön Kemijärven Biopuistossa

Norjalainen Circa Group AS, Vataset Teollisuus Oy ja Kemijärven Biojalostamo Oy ovat tehneet aiesopimuksen yhteistyöstä Kemijärven Patokankaalla. Yhtiöt selvittävät uusiutuvien kemikaalien valmistuslaitoksen toteutettavuutta Kemijärven Biopuistossa. 

Vataset Teollisuus on vuodesta 2020 kehittänyt Patokankaalle puun kemialliseen jalostamiseen erikoistunutta, kiertotalouteen perustuvaa biopuistoa. Kemijärven Biojalostamo on erikoistunut biomassan jalostamiseen. CIRCA:n ja Kemijärven Biojalostamon toiminnoilla on synergiaetuja. Uusiutuvien luonnonvarojen hyödyntäminen ja kestävä kehitys ovat yritysten toiminnan keskiössä. 

”Kemijärvellä on pitkät perinteet puun jalostamisessa ja hyvät lähtökohdat myös meidän tuotantolaitoksellemme. Olemme kehittäneet tuotteitamme ja tuotantoamme yhteistyössä VTT:n ja Valmetin kanssa, ja arvostamme suomalaista alan osaamista. Näemme paljon mahdollisuuksia yhteistyössä Kemijärven Biojalostamon ja Vataset Teollisuuden kanssa”, Tony Duncan, Circan toimitusjohtaja kertoo. 

Circan lippulaivatuote on biopohjainen liuotin, Cyrene, joka tuottamiseen tarvitaan biomassan levoglukosenonia (LGO). Cyrene sopii mm. maaleihin ja pinnoitteisiin. ”Teollisuuden siirtyminen pois fossiilisista raaka-aineista edellyttää käytännössä toimivia, uusiutuviin raaka-aineisiin pohjautuvia kemikaaleja. Circa tarjoaa innovatiivisen, ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon liuttomille. Teemme mielellämme yhteistyötä Circan kanssa”, Harri Vatanen Vataset Teollisuudesta sanoo. 

Circan uutena toimitusjohtajana aloittaa Valmetin sellu- ja energialiiketoiminnoista vastannut Bertel Karlstedt vuoden 2024 alusta. ”Tunnen Kemijärven biojalostamohankkeen jo pidemmältä ajalta, ja odotan innolla yhteistyötämme Patokankaalla”, Karlstedt kertoo.